Má strava kojence vliv na vznik alergie?

Aktualizováno: 24.4.2014, Na dotazy čtenářů odpovídá MUDr. Jiří Novák

Souhrn:
Opožděné zavedení pšenice, vajíček, masa a ryb vede nejen k častější alergii na potraviny, ale také na inhalační alergeny, tedy roztoče, pyly, plísně a zvířata. Tím stoupá i riziko astmatu, ekzému a alergické rýmy a potravinové alergie.

1. Proč má být základní kojenecká strava zavedena do 6 měsíců života?

Jde o zavedení přídavků kojení nebo nemléčných dávek u nekojených dětí. Konkrétně to jsou zelenina, ovocem, brambory, vajíčka, maso včetně rybího, mouka, obilniny.
Zavádění těchto potravin po půl roce života není správné pro několikanásobné zvýšení rizika vzniku alergických nemocí. Při jejich časném zavední je větší pravděpodobnost navození imunitní tolerance. Jde o potřebný stav nereagování na cizorodé bílkoviny, který se týká i alergenů.

2. Může opožděné zavedení určité potraviny způsobit i alergii na jiná jídla?

Precizní studie autora Dr. Nwaru z r. 2010, která sledovala 994 dětí od samotného narození, prokázala, že pozdní zavedení základních potravin vede k značně častější alergii nejen na opožděně zavedenou potravinu, ale i na další jídla (1). V případě zpožděného zavedení brambor, rýže, masa a ryb dochází dokonce i k častější alergii na na alergeny inhalační, tedy na roztoče, pyly, plísně a zvířata.

3. Jak velké riziko pramení z opožděně zavedené stravy?

Zvýšená rizika alergických onemocnění při prodlevě v zavádění potravin byla významná nejen statisticky, ale také pro pro reálný život. Zvýšení rizika pro jednotlivce nejenže běžně přesahovalo 30 – 50 %, ale často šlo i o násobky celých čísel (1). Tato zjištění odpovídala i výsledkům předchozích studií rizika při pozdním zavádění různé stravy včetně bílkovin kravského mléka.

4. Má se zavedení mouky z obilí odkládat vzhledem k riziku celiakie?

Zavádění potravinových antigenů a obzvláště lepku v době kojení mezi čtyřmi a šesti měsíci života může riziko celiakie a dětské cukrovky snížit. Dřívější anebo pozdější zavedení naopak riziko zvyšuje.

5. Jakým způsobem zařazovat dítěti nové potraviny do jídelníčku?

Doporučené zavádění potravin s vysokou alergenicitou do jídelníčku kojence nebezpečí vzniku alergické reakce nevylučuje. Obzvláště u dětí, u kterých již bylo na alergii podezření je třeba nové potraviny zařazovat jednotlivě a opatrně.

Na dotazy čtenářů odpovídá MUDr. Jiří Novák, Alergologie a imunologie při Ústřední vojenské nemocnici

Kam pokračovat:

Kdy a jak zavádět kojenci příkrmy mléčné výživy?

Literatura:

1. Nwaru BI, Erkkola M, Abonen S, et al. Age at the Introduction of Solid Foods During the First Year and Allergic Senzitization at Age 5 Years. Pediatrics 2010; 125: 50-60.