Výživa kojence a vznik alergických onemocnění

Aktualizováno: 23.4.2014, MUDr. Jiří Novák

Souhrn:
Oddalování příjmu nemléčné stravy (vejce, ryby, obilniny, ovoce) u kojenců po 4 – 6 měsících života není prevencí alergických onemocnění, ale chybným postupem. Výlučné kojení bez nemléčných přídavků je vhodné z hlediska prevence alergie pouze pro první 4 měsíce života.

Různé pohledy na výživu kojence

Vhodná výživa kojence je jednou z důležitých podmínek jeho zdravého vývoje. Její složení a věk při zavádění jednotlivých potravin do jídelníčku má vliv na riziko rozvoje alergických onemocnění v budoucnosti. Jde zejména o vývoj průduškového astmatu, život ohrožující anafylaxe, atopický ekzém a další chronické vyrážky, potravinové alergie se zažívacími i jinými projevy, chronické alergické rýmy (často s nosní neprůchodností) a další alergické nemoci (1).

Informace o optimálním složení kojenecké stravy a době zavádění jednotlivých potravin se však často navzájem liší. Při záplavě nejrůznějších názorů na výživu v médiích bývá někdy těžko odlišitelné, zda jsou pramenem sdělení odborné kruhy nebo zda mají informace spíše komerční, či dobově-módní pozadí. Postoje naší společnosti ke kojenecké výživě dnes nejvíce formují marketingové zájmy výrobců a prodejců dětské výživy. Původ těchto vlivů je někdy zjevný, ale často i skrytý.

Obecná doporučení pro výživu kojenců a velké studie

K problematice kojenecké stravy zaujaly v r. 2008 postoj Evropská výživová komise při ESPGHAN (Evropská společnost pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu) (2) a Americký výbor pro výživu při Alergologické a imunologické sekci Pediatrické akademie (3). V roce 2012 vyšla aktualizace německých doporučení pro prevenci alergie. Existují však velmi významné studie posledních let, které mohou mít na výživu kojenců rozhodující vliv.

  • Podle oficiálních zpráv uvedených společností nebylo prokázáno, že by oddalování zavádění nemléčných přídavků stravy za věkovou hranici 4 – 6 měsíců napomáhalo ke snížení rizika alergizace a alergických onemocnění (2,3).
  • Podle rozsáhlé holandské studie prováděné u 6905 dětí nebylo zavedení bílkoviny kravského mléka, slepičích vajec, arašídů, vlašských ořechů, sóji a lepku z obilnin před 6. měsícem života spojeno se zvýšeným rizikem atopického ekzému či hvízdavých bronchitid ve 2, 3 a 4 letech života (4).
  • Při současném pohledu na vývoj imunitní tolerance je navíc dostatečně doloženo, že opožděné, nebo v některých případech také příliš brzké zavádění nemléčné stravy, může vést k častějším alergickým onemocněním (5-7).

Co vyplývá z novějších poznatků o kojenecké výživě posledních let ?
Kojené i nekojené děti by měly od 4 měsíců života dostávat nemléčné přídavky stravy.

Autor: MUDr. Jiří Novák, Alergologie a imunologie při Ústřední vojenské nemocnici, Praha

Kam pokračovat:

Kdy a jak zavádět kojenci příkrmy mléčné výživy? NP

Hypoalergenní mléka (HA mléka) mohou zvýšit výskyt astmatu a atopického ekzému. NP

Literatura:

1. Pawankar R., Canonica W, G., Holgate S.T. Lockey R.F. WAO White Book on Allergy 2011 – 2012: Executive Summary. World Allergy Organization. A World Federation of Allergy, Asthma and Clinical Immunology Societes. 2011.

2. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 99–110.

3. Greer FR, Sicherer SH, Burks AW and the Committee on Nutrition and Section on Allergy
and Immunology. Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary restriction, Breastfeeding, Timing of Introduction of Complementary Foods, and Hydrolyzed Formulas. Pediatrics 2008; 121: 183–191.

4. Tromp IIM, Kiefte-de Jong J, Lebon A et al. The introduction of Allergenic Foods and the Development of Reported Wheezing and Eczema in Childhood. 2011. http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content

5. Wright AL, Holberg CJ, Taussig LM, Martinez FD. Factors influencing the relation of infant feeding to asthma and recurrent wheeze in childhood. Thorax 2001; 56: 192 –197.

6. Dattner AM. Breastfeeding and atopic dermatitis: protective or harmful? facts and controversies. Clin Dermatol 2010; 28: 34-7.

7. Snijders BEP, Thijs C, vanRee R, et al. Age at First Introduction of Cow Milk Products and Other Food Products in Relation to Infant Atopic Manifestations in the First 2 Years of Life: The KOALA Birth Cohort Study. Pediatrics 2008; 122/1/e115.full