Kapky a spreje podávané do nosu

Aktualizováno: 23.2.2021, MUDr. Jiří Novák

Souhrn:
Léky podávané do nosu působí převážně lokálně. Při správné volbě a dávkování mají dobrou léčebnou účinnost a nízkou účinnost nežádoucí.

Lokální léčba nosní sliznice

Léky s nosním podáváním jsou příkladem lokální léčby, která celý organismus zatěžuje jen výjimečně. S výjimkou *dekongestiv jsou většinou vhodné i k dlouhodobému podávání. Jejich přednost spočívá v tom, že se do jiných orgánů než nosní sliznice dostávají velmi málo. Proto také jeví minimum celkových nežádoucích účinků, známých u forem s celkovým podáváním. Při správné volbě a dávkování mívají dobrou léčebnou účinnost a zanedbatelnou účinnost nežádoucí.

Nosní kortikosteroidy

  • Nosní kortikosteroidy jsou léky, které působí proti zánětu nosní sliznice
  • Léčebná účinnost nosních kortikosteroidů je většinou vysoká
  • Závažné nežádoucí účinky samotných nosních kortikosteroidů nastávají jen výjimečně

Léčebné účinky nosních kortikosteroidů

Nejčastěji jsou u nás používány *Avamys, *Nasobec, *Nasonex, Rhinocort a Tafen. Jejich protizánětlivý účinek vede často k ústupu chronické, zejména alergické rýmy. V případě neprůchodnosti nosu zánětlivého původu se dosáhne poměrně často jeho zprůchodnění. Léčebné účinky nastupují za několik hodin od aplikace a vrcholí během několika dní podávání. Jsou podstatně vyšší při déletrvajícím, pravidelném podávání.

Hormonální nežádoucí účinky nosních kortikosteroidů

  • Celkové nežádoucí účinky závisí především na dávkování.
  • Z nosní sliznice se *kortikosteroidy vstřebávají přímo do krve. Opačná informace se nezakládá na skutečnosti.
  • Jejich množství v krvi bývá při nízkém dávkování velmi malé. Proto jsou při správném dávkování obvykle zanedbatelné i nežádoucí účinky. Narůstají však s dávkami léku.

Kombinace nosních kortikosteroidů s jinými lokálními kortikosteroidy

  • Pokud se s nosními podávají kortikosteroidy ještě v jiné lokální formě, jejich vstřebané množství se sčítá a za určitých okolností mohou již nežádoucí hormonální účinky vznikat.
  • Takto může účinkovat aplikace nosních kortikosteroidů při současném vdechování kortikosteroidů ústy (inhalačních kortikosteroidů) nebo aplikace kortikosteroidů v mastech na velké plochy kůže a podobně.
  • Ani při kombinaci nosních kortikosteroidů s jinými formami však k nežádoucím účinkům nemusí docházet. Je třeba se o tom poradit s dobře informovaným lékařem.

Celkově aplikované kortikosteroidy

  • Celkově aplikované kortikosteroidy v tabletách (Prednison, Medrol) jsou vhodné k léčbě chronické rýmy jen zcela výjimečně, po doporučení lékařem – specialistou.
  • Zcela nevhodné jsou zde injekční kortikosteroidy s prodlouženou dobou účinku (Diprophos).

Dekongestiva – léky na rychlé zprůchodnění nosu

Dekongestivní léky na zprůchodnění nosu typu Olynth, Sanorin, Mukoseptonex E, Nasivin, Otrivin a Mukonasal jsou rychle a dobře účinné. Zprůchodnění „ucpaného nosu“ nastává tak, že oteklá nosní sliznice oplaskne v důsledku poklesu krevního průtoku po zúžení přívodných cévek sliznice (*dekongestivní, vasokonstrikční účinek). Tímto se však při opakovaném podávání nosní sliznice poškozuje v důsledku omezení přísunu výživy a kyslíku krví. Dočasné stavy úlevy vedou při opakovaném podávání a neřešení příčiny nosní obstrukce většinou k silnému návyku a zhoršení onemocnění. Z těchto důvodů se dekongestiva hodí jen ke krátkodobé aplikaci, neměly by se bez přerušení podávat déle než 5 – 7 dní.

Kromany s nosní aplikací

Nosní kromany (Allergocrom, Cromohexal) působí proti zánětu nosní sliznice. Jejich účinnost je slabší než u nosních kortikosteroidů, ale může být také dostatečná. Vstřebatelnost kromanů je zanedbatelná s výjimkou těhotenství, kde se s ní musí počítat vzhledem k plodu.

Nosní antihistaminika

Nosní antihistaminika jsou u nás zastoupena preparáty Livostin a Allergodil. Působí proti alergickým procesům v nosní sliznici. Jsou určená i k dlouhodobému podávání. Jejich přednost spočívá v tom, že se do jiných orgánů než nosní sliznice dostávají při doporučeném dávkování v malých množstvích. Proto nejeví nežádoucí účinky, které se často objevují v tabletové formě. I u antihistaminik se však nosní vstřebávání zohledňuje v těhotenství.

Dávkování léků s nosní aplikací

V rámci zabránění nežádoucích účinků není správné, aby si dávky léku s nosní aplikací zvyšoval sám pacient nad hodnoty doporučené lékařem nebo v příbalovém letáku. Po dohodě s lékařem je však možné dávky doporučené návodem nebo počet denních aplikací na omezenou dobu zvýšit.

Autor: MUDr. Jiří Novák, Alergologie a imunologie, NZZ v Ústřední vojenské nemocnici, Praha.

Kam dál pokračovat:

*Jak se správně podávají  nosní spreje.

*Chronická rýma – příznaky, příčiny, léčba

Klíčová slova: podávání, sprej, nosní, kortikosteroidy, nežádoucí, léčebné, hormonální, účinky, Avamys, Nasonex, Rhinocort, Tafen, Olynth, Sanorin, Nasivin, Allergocrom, antihistaminika