Chronická rýma – příznaky, příčiny a léčba

Aktualizováno: 18.2.2021, MUDr. Jiří Novák

Souhrn:
Chronická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Léčba se provádí odstraněním příčin, úpravou vlhkosti vzduchu a při alergii odstraněním alergenů. Z léků se nejčastěji volí nosní kortikosteroidy, případně antihistaminika.

Co je vlastně rýma. Příznaky.

*Rýma (rhinitis) je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, které se může nebo nemusí projevovat sekrecí (výtokem) z nosu. Dalším příznakem někdy bývá svědění v nosu, vznikající drážděním nervových zakončení a s ním spojené kýchání. Častá je zde i nosní neprůchodnost, způsobená rozšířením krevních cév v nosní sliznici a jejím otokem. Může být někdy provázena i ztrátou čichu.

Různé druhy rýmy podle trvání a příčin

Podle doby trvání potíží může být rýma akutní (krátkodobá) a chronická (přetrvávající).
Příčinou chronické rýmy může být alergie (rýma alergická), infekce (rýma infekční), hormonální změny (rýma v těhotenství), zvýšená dráždivost nosní sliznice (rýma hyperreaktivní), zvýšené působení dráždivých látek a podobně.

Léčba chronické rýmy

Léčba chronické rýmy se může provádět několika způsoby, které se často kombinují. V principu jde o úpravu životního prostředí,  chirurgický zákrok, léčbu pomocí léků a další metody.

Léčba odstraněním příčin

Pokud je to možné, je v první řadě třeba odstranit příčiny chronické rýmy. Může jít o odstranění alergenů nebo dráždivých látek z životního prostředí, léčbu infekce, žaludečního refluxu, úpravu nevhodné vlhkosti vzduchu, léčbu zánětu vedlejších dutin nosních nebo operativní řešení – např. odstranění nosní mandle.

Léčba léky

Léky se mohou aplikovat celkově (požití ústy, injekčně) nebo lokálně, přímo na postiženou nosní sliznici.

Antihistaminika

Jde o léky, tlumící účinek histaminu, který se uvolňuje z buněk při alergické reakci a je jednou z příčin potíží při alergické rýmě.

K celkové aplikaci jsou k dispozici *antihistaminika v tabletové nebo sirupové formě. Jde např. o *Aerius, Claritin, Xados, *Xyzal, Zyrtec, Tamalis, Dithiaden, Fenistil. Atihistaminika k aplikaci místní jsou ve formě nosních sprejů.

Viz *Kapky a spreje podávaném do nosu

Léky proti zánětu s místní aplikací

Může jít o *kromany nebo nosní *kortikosteroidy. Tyto léky v různé míře tlumí zánět a tím potíže, ale nepůsobí proti příčině chronického zánětu.

Udržování vhodné vlhkosti a teploty vzduchu v bytě

*Vlhkost vzduchu nižší než 40 % vede pravidelně ke zduření a otoku nosní sliznice s nosní neprůchodností. Vlhkost vyšší než 50 – 55 % podporuje jednu z příčin alergií – množení roztočů a plísní. Vzhledem k malému rozmezí správné vlhkosti vzduchu je vhodné používat přesný vlhkoměr a odvlhčovače, případně zvlhčovače vzduchu.

Jiné metody

Léčba alergie odstraňováním alergenů a pomocí *alergenových vakcín.

Kam dál pokračovat:

  1. O léčbě chronické rýmy nosními spreji
  2. Kapky a spreje podávané do nosu

Klíčová slova: chronická, rýma, příčiny, léčba, nos, kortikosteroidy, antihistaminika, rhinitis, alergeny, vakcíny, povlaky, roztoči, výplachy, čističky, vzduch, vlhkost

Autor MUDr. Jiří Novák, Alergologie a imunologie, Praha 6