Můj život s atopickým ekzémem

Aktualizováno: 24.4.2014, Dopis čtenářky

Inženýrka ekonomie, práce: statistika, angličtina, vdaná.

Vážená redakce,

ráda bych se s Vámi podělila o to, jak mne alergie provázely mým životem a jak jsem se s nimi já i dcera naučila žít. Dnes je mi 41 let a dceři 7 let.

S atopickým ekzémem jsem se již narodila a ten se pak stal nedílnou součástí celého mého života. Jako dítě si pamatuji na spoustu mastiček, nepříjemné a nekončící svědění, balení rukou, abych se neškrábala, mazání těla roztokem hypermangánu a mnoho jiných procedur. Vyrůstala jsem na mastičkách s kortikoidy, někdy léčila puchýřky, jindy prasklinky, často oboje zároveň.

1. Někdy mi bylo lépe, někdy hůře, ale postupem času jsem všechny tyto potíže vnímala méně a méně, prostě „to tak bylo“ a já se s tím naučila žít tak, aby zasahovaly do mých aktivit co nejméně.

Nejvíce mne vždy trápil ekzém, naštěstí byla období, kdy se ekzém téměř ztratil nebo se objevil jen v loketních a podkoleních jamkách, jindy mne trápil více a nakonec, v posledních asi 10 letech se mi „usadil“ jen na rukách. Takže malé vítezství, i když – jak ví každá žena a maminka – ruce máte neustále namočené (něco myjete, perete, uklízíte) a to je pak někdy složité ekzém léčit, ale naštěstí jsou mastičky, které nanesete třeba přes noc, a které Vám pomohou.

Ve chvílích, kdy jste ve stresu, máte starosti, špatně jíte nebo mále spíte, to vše se vždy podepíše na našem zdravotním stavu. Ale co jsem se naučila, čím méně sama sebe zkoumám a čím méně se lituju, tím je to lepší. Pokud svou pozornost upnu na rodinu, práci a raduji se ze světa kolem sebe, všechny starosti se pak zdají menší.

2. Vlastně až nyní v dospělém věku jsem se dozvěděla, že mé občasné potíže s dýcháním byly vlastně slabé astmatické záchvaty a je legrační, jak naše hlava funguje. Víte, jakou máte stanovenou diagnózu – dispozice na astma, alergie na …, atopický ekzém. Věřte, že pokud najednou nastane nějaká kritičtější situace a vy si najednou „dovolíte“ dostat záchvat – dostanete ho. Naštěstí – funguje to i naopak. Jasně, je-li třeba, léčíte se, ale pokud se nepotřebujete léčit každý den, věnujete sama sobě dar mnoha krásných dní.
Má dcera má také lehký ekzém a moje vlastní zkušenost mi dovoluje naučit ji žít s ním pohodový život. Věřte, že spíše ona hlídá mne: „mami, nedrbej si ty ruce, budeš to mít horší..“

Přeji Vám i Vašim blízkým, aby Vás jakékoliv zdravotní potíže související s alergiemi neomezovaly v tom, jak vést spokojený život, aby Vás nesvazovaly a abyste i vy našli dobrého pana doktora, který Vám bude v tomto pomáhat a podporovat Vás.

Poznámky redakce

V dopisu je popsán typický vývoj a projevy atopického ekzému, který se často dědí na další generaci.

Současně je přítomno i lehké intermitentní astma, které se u pacientů s atopickým ekzémem někdy objevuje. V této podobě nemusí být léčeno pravidelným užíváním léků. Je však dobré mít připravený úlevový lék typu Ventolin či Berodual – pro případ nečekané dušnosti silnějšího stupně.