Mělo dítě astma? Potřebovalo léky?

Dobrý den, ráda bych se s vámi, touto cestou, podělila o zkušenosti týkající se diagnostiky a léčby astmatu u mé osmileté dcery. V předškolním období byla velmi často nemocná. Týden absolvovala ve školce a potom následovalo 10 až 14 dní domácího léčení. Nejvíce ji trápily opakované záněty horních cest dýchacích a bolesti uší.

Můj život s atopickým ekzémem

S atopickým ekzémem jsem se již narodila a ten se pak stal nedílnou součástí celého mého života. Jako dítě si pamatuji na spoustu mastiček, nepříjemné a nekončící svědění, balení rukou, abych se neškrábala, mazání těla roztokem hypermangánu a mnoho jiných procedur. Vyrůstala jsem na mastičkách s kortikoidy, někdy léčila puchýřky, jindy prasklinky, často oboje zároveň.

Kritické otázky nejen o dětském astmatu

U většiny pacientů nastává téměř maximální léčebný účinek inhalačních kortikosteroidů již v pásmu nízkého dávkování, kde se závažné nežádoucí účinky objevují jen vzácně. Podle současných informací již neplatí pravidlo, že porucha růstu při aplikaci IKS je přechodného rázu. Dnes pravidelně zdůrazňovaná individuální variabilita odezvy na farmaka je v praxi podceňovaná.

Spotřeba inhalačních kortikosteroidů (IKS) u dětí do 12 let je v ČR 9x větší, než by odpovídalo doporučení GINA. V případě kombinace IKS + LABA spotřeba převyšuje doporučenou léčbu přibližně 65x.

Desetiletý hokejista a astma

Mám dnes již desetiletého syna Jakuba. V současnosti žijeme 7. rokem na frekventované čtyřproudové ulici v Praze. Kuba hraje 5. rokem aktivně hokej. Před třemi lety Kuba prokašlal téměř celou zimu 2007/08. Vzhledem k tomu, že navštěvoval 1. třídu, jsme zdravotní stav přisuzovali změně kolektivu a budování si nové imunity.

Únavový syndrom a můj život s ním

Systematická práce na sobě, svých stavech a nemocech je v případě chronické únavy základní podmínkou zlepšení. Tuto činnost by měl řídit psycholog a lékař.

Dopis matky osmnáctiletého chlapce, podezřelého z tzv. chronického únavového syndromu: Už to bude 18 let, co můj syn jako dvě kila vážící miminko spatřil světlo světa. Od narození jej trápilo astma, které u něj v pozdějším věku zcela vymizelo. Vždy byl klidnější a tišší povahy. Moc kamarádů v raném dětství neměl. Spíš až když byl na vyšším stupni základní školy. Hrál chvilku fotbal, házenou a jezdil na skateboardu.

Nejlepší prevence nemocí je zdravá strava, pohyb, pobyt na čistém vzduchu a duševní hygiena. Dlouhodobé nebo silné stresy oslabují imunitu.

Po zjištění pohlavní chlamydiové infekce začala pacientka pociťovat příznaky tzv. chronického únavového syndromu. Stav se neupravil po léčbě chlamydií, ale až po získání náhledu na problém. Nešlo o důsledek chlamydiové infekce, ale o tzv. somatizaci psychických a sociálních problémů, přeměnu psychického stresu na tělesné potíže.

Komentář redakce: Jde o typický příklad hypersenzitivity na glutamát, časté onemocnění. Výčet potravin s možným obsahem glutamátu je velmi potřebný a odpovídá, bohužel, skutečnosti.