Gastroezofageální reflux v těhotenství (GER)

Aktualizováno: 24.4.2014, Na dotaz čenářky odpovídá MUDr. Bronislava Novotná, PhD.

Souhrn:
Pálení žáhy nebo v krku během těhotenství způsobuje často návrat žaludečního obsahu do jícnu, nazývaný gastroezofageální reflux. Léčí se úpravou polohy těla při spánku, změnou stravy a případně, od 4. měsíce těhotenství, léky typu omeprazol.

Dotaz čenářky: pocit pálení v krku v těhotenství – jde o nemoc?

Jsem těhotná a nyní přicházím již do čtvrtého měsíce. Mám opakovně takový divný pocit pálení v krku, že mám někdy obavy, zda nejsem nemocná. Ale druhý den pálení v krku není a další den někdy je. Můžete mi poradit, co bych měla dělat?

Odpověď: gastroesofageální reflux

Co se týká pálení v krku, může jít o tzv. gastroezofageální reflux (GER), kdy vlivem hormonů a zvýšené polohy bránice zvětšující se dělohou dojde k otevření dolního jícnového svěrače a tím se dostává obsah žaludku do jícnu někdy až do krku a vedlejších dutin nosních. Pacientky to pociťují také jako „pálení žáhy“. V těhotenství postihuje až 50% žen. Asi u jedné třetiny žen se při gastroesofageálním refluxu neobjevuje „pálení žáhy“, ale mohou pokašlávat.

V léčbě jsou doporučena režimová opatření: zvýšená poloha těla při spánku, složení stravy s odstraněním sladkých, kořeněných a mastných jídel a případně léčba léky – tzv. inhibitory protonové pumpy (např. omeprazol, ale až od 4. měsíce těhotenství). Používání prostředků, které snižují kyselost (antacida) upraví příznaky, ale neřeší příčinu (uvolnění dolního jícnového svěrače)

Odpovídá MUDr. Bronislava Novotná, PhD. Alergologická ambulance Interní hepatogastroenterologické kliniky, MU, Fakultní nemocnice Brno – Bohunice

Kam dál pokračovat:

Rýma v těhotenství