Studie ETAC a EPAAC neprokázaly příznivý účinek užívání cetirizinu či levocetirizinu (preparáty Zyrtec a Xyzal) na vznik nebo oddálení vývoje astmatu u dětí s atopickým ekzémem a rodinnou alergickou zátěží. Nebyl zjištěn ani jejich preventivní vliv na aktivitu astmatu, dávky antiastmatik nebo na tíži atopického ekzému. Je nutné dementovat dřívější nesprávné závěry o jejich preventivní účinnosti.

Nadbytek soli škodí dětem i dospělým

Zvýšený příjem soli znamená zvýšené riziko hypertenze a tím i jejích komplikací, např. mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Příklady potravin se zvýšeným obsahem soli: uzeniny, polévky v prášku, čipsy, slané tyčinky, mandle, kukuřice, lupínky, řada sýrů, rohlíky a housky a tzv. fast-foody.

Oddalování příjmu vajec, ryb, pšenice, lepku, rýže a dalších potravin u dětí přes hranici 4 – 6 měsíců života riziko alergických onemocnění zvyšuje. Také výživa HA mléky nesnižuje, ale spíše zvyšuje riziko astmatu.

Prevence alergických onemocnění není až do současnosti úspěšná. Jedním z pokusů je výživa chemicky upravenými hypoalergenními mléky (HA mléky). Tato koncepce je zastaralá a mylná. Neodpovídá výsledkům studií ani poznatkům o vývoji aktivní imunitní tolerance, které směřují k časnému zavádění alergenů do stravy kojence a nikoli oddalování. .