Nejčastější nežádoucí účinky alergenové imunoterapie se projevují v místě aplikace. U podjazykové vakcíny jde zejména o svědění pod jazykem nebo v ústech. Může jít i o otok ústní sliznice, rtů, případně i jazyka nebo hrdla. Nežádoucí účinky se však mohou týkat i celého organismu.

Pylová alergie

Lidský organizmus může reagovat alergicky na kontakty pylu se sliznicemi dýchacích cest, spojivkami nebo kůží. Léčebně by se nemělo zapomínat, tam kde je to možné, na snížení vystavování se pylovým alergenům v životním prostředí. Léčba pomocí léků je často nenahraditelná, alergenová imunoterapie pylovou vakcínou však často spotřebu léků výrazně sníží a někdy dokonce i nahradí.

Prevence bodnutí hmyzem blanokřídlým je pro alergiky mimořádně důležitá. Včelí či vosí jed může způsobovat i život ohrožující stavy. Jejich předcházení spočívá především ve vyhýbání se místům, kde se uvedený hmyz zvýšeně vyskytuje a v opatrnosti při rizikových situacích.

Léčba alergie vakcínou zhotovenou z alergenů způsobujících onemocnění se blíží příčinám nemoci více než léčba pomocí léků. Její úspěšnost je kolísavá a závisí  na více faktorech. Pokud se po prvním roce jeví léčba jako úspěšná, provádí se po dobu 3 - 5 let.

Pylová alergie – neléková opatření

Pylová alergie (senná rýma) může být léčena třemi způsoby, které je vhodné v závažnějších případech kombinovat: 1. Neléková opatření jsou důležitým způsobem léčby a jejich cílem je, aby se onemocnění zbytečně nezhoršovalo. 2. Užívání úlevových léků je vhodné tam, kde pacient již výrazně cítí potřebu si od potíží nějak pomoci. 3. U některých pacientů je možné zahájit příčinnou léčbu pylovou vakcínou.

  Léčba alergie vakcínou, správněji alergenová imunoterapie, je léčebný proces, při kterém se do organizmu vpravují přesně definované dávky alergenu způsobujícího onemocnění, za účelem snížení imunitní reaktivity u pacientů s přecitlivělostí časného typu. Jako každá léčebná metoda s sebou nese …

Opatření proti roztočovým alergenům se dnes zaměřují v první řadě na lůžko pacienta, především pokrývky, polštáře a matrace. Následuje celá ložnice a obývací místnosti. Navíc je třeba snižovat množství prachu v bytě a bytový textil. Regulace vlhkosti vzduchu je nutná u vlhkosti nadměrné.

Roztoči bytového prachu jsou jednou z příčin chronických nemocí dýchacích cest, astmatu a atopického ekzému. Nejškodlivější z nich se vyskytují nejvíce v lůžku, z kterého se jejich alergeny dostávají do okolí a do lidského organismu. Ochrana před roztoči je léčbou kauzální - léčí se vlastní příčina nemoci.