Jak mohu mít astma, když nemám alergii?

Aktualizováno: 8.4.2014, Na dotaz čtenáře odpovídá MUDr. J. Novák

Souhrn:
Příčinou astmatu může být nejen alergie, ale také různé nealergické poruchy. Tím vzniká více druhů astmatu. Jejich příznaky se však neliší.

Příčiny astmatu

*Astma nemá jednu příčinu, ale více možných. Proto existuje i více druhů astmatu. U alergického astmatu je jeho příčinou *alergie. Pokud astmatik alergii nemá, jde o astma nealergické. Ani nealergické astma není jen jedna nemoc. Projevy všech druhů astmatu jsou však stejné.

Nealergické astma

Nealergické astma (ale často i alergické) může mít potíže spouštěny nejrůznějšími faktory. Proto se mluví o astmatu navozeném zátěží (*astma zátěžové), infekcí (astma infekční), látkami používanými v práci (*astma profesní), hormonálním změnami, např. v rámci měsíčního cyklu (*astma hormonální), v těhotenství (*astma těhotenské) apod. Další druh astmatu je t. zv. *astma aspirinové, jehož vznik souvisí s některými léky, jako Acylpyrin, Ibuprofen, Diclofenac nebo jiná antirevmatika. Astmatické potíže také často navozují změny počasí, psychický stres nebo požití určitých potravin.

Léčba různých typů astmatu

Léčba všech variant astmatu je velmi podobná, alespoň co se týká léků. Liší se v opatřeních, která souvisí s vlastní příčinou onemocnění.

Kam dál pokračovat:

*Astma průduškové

Klíčová slova: astma, nealergické, alergie, průdušky, Acylpyrin, Aspirin, Ibuprofen, příčiny, příznaky

Odpovídá: MUDr. J. Novák, Alergologie a imunologie, NZZ v Ústřední vojenské nemocnici, Praha.

Recenze: MUDr. Bronislava Novotná, PhD. Alergologická ambulance FN Brno – Bohunice.