Výživa těhotných a kojících žen z hlediska prevence alergie u dítěte

Aktualizováno: 23.4.2014, MUDr. Jiří Novák

Souhrn:
Z pestré stravy gravidních a kojících žen s dostatečným zastoupením mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, obilnin i masa včetně ryb není z důvodu prevence alergie u dítěte vhodné cokoli vyřazovat.

 

Je nesporné, že četné látky, vnímané imunitním systémem plodu či kojence, přecházejí přes placentu těhotné ženy do krve dítěte nebo mléčnou žlázou do mateřského mléka. Teoretické poznatky o jejich konkrétních účincích na imunitu dítěte jsou zatím neúplné. Praktické pokyny pro stravu gravidních a kojících žen jsou však dnes zcela jednoznačné. Do jejich výživy se z důvodů prevence alergie u dítěte nezasahuje vyřazováním alergenů ani jejich cílenou konzumací. Ani dříve nejvíce zakazované arašídy nejsou výjimkou, ale příkladem. V zemích, kde byly arašídy těhotným a kojícím ženám nedoporučovány se po tuto dobu výskyt alergie na arašídy u jejich dětí velmi vysoce navýšil (USA, Velká Británie, Austrálie). Proto se i od zákazů arašídů a arašídového másla celosvětově ustoupilo. V současnosti již svévolné „preventivní“ zákazy mléka, vajec, ryb a ovoce kojícím matkám už vůbec neodpovídají současným poznatkům. Z uvedených důvodů jednoznačné postoje všech klíčových světových institucí nedoporučují preventivní vyřazování alergizujících potravin ze stravy těhotných a kojících žen.

Také všeobecná doporučení o výživových doplňcích stravy jsou jednoznačná. Pestrou stravu matek s dostatečným zastoupením mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, obilnin i živočišných bílkovin z masa a ryb není třeba, pro obavu z alergie u dítěte, preventivně doplňovat nějakými umělými přídavky. Přirozené zdroje vitamínů, probiotik, flavonoidů, antioxidantů, nenasycených mastných kyselin a dalších nepostradatelných složek potravy jsou podstatně účinnější než jejich syntetické náhražky. Nejde totiž jen o tyto jednotlivé biologicky aktivní látky, ale o jejich kombinace včetně kombinací s dalšími nejrůznějšími sloučeninami.

Zkrátka, lidský organizmus se za milióny let svého vývoje nastavil na uvedenou smíšenou stravu. Umělými prostředky a příkazy či zákazy není co vylepšit, ale spíše naopak.

Autor: MUDr. Jiří Novák, Alergologie-imunologie, NZZ v Ústřední vojenské nemocnici, Praha.

Kam pokračovat:

Výživa hypoalergenními mléky (HA mléky) neodpovídá dnešním poznatkům o prevenci alergie. DV.

Výživa kojence a vznik alergických onemocnění.LV.

Prevence alergie: Zavádění jednotlivých pokrmů do jídelníčku kojence. NV.