Glutamát sodný – příčina kopřivky, vyrážek, svědění a bolestí břicha

Aktualizováno: 24.4.2014, Dopis čtenářky

Souhrn:
Komentář redakce: Jde o typický příklad hypersenzitivity na glutamát, časté onemocnění. Výčet potravin s možným obsahem glutamátu je velmi potřebný a odpovídá, bohužel, skutečnosti.

Příběh Bc. Lucie Beranové, 25 let

Do svých 20 let jsem netrpěla žádnou alergií. Jediná, která se mi v dětství objevila, byla reakce na sluníčko. V osmnácti letech jsme s rodinou slavili narozeniny naší babičky, což znamenalo mnoho jídla a pití, teplo, zahrada plná ovoce. Zkombinovala jsem během tohoto dne kupované zákusky, domácí chlebíčky, arašídy, knedlo-vepřo-zelo, kávu, šampaňské, šťávu, ovoce ze zahrady atd. Druhý den po oslavě se objevila silně rudá, občas někde svědící vyrážka, a to na loktech a kolenou, vystupovala a vypadala jako popálení od kopřivy – tedy jako kopřivka. Následně se objevovala reakce i na obličeji v červeno-fialových flecích. Otékaly prsty, bolely klouby. Vše nasvědčovalo tomu, že se jedná o akutní reakci na potraviny, které jsem den předem nevhodně kombinovala. Byl nasazen Zyrtec, který na akutní vyrážku příliš nereagoval, dva týdny jsem docházela na injekce a mazala se speciálními krémy (kalciovka, kortikoidy). Postupně jsem se této alergické reakce zbavila. Krevní odběry byly v pořádku, dermatologické testy v pořádku, na dětské alergologii mi byl udělán základní test na alergeny (tráva, roztoče, plísně), které byly negativní. Bylo mi doporučeno nasadit dietu a sama sledovat reakci těla na potraviny a kombinace potravin, jelikož nasvědčovalo, vše tomu, že to bude příčinou mé alergické reakce. Dále mi bylo řečeno, že testy na potraviny jsou drahé a musím vše pozorovat sama. Tím pro mě řešení mé alergie skončilo. Denně jsem brala lék Zodac, který mi alergii tlumil natolik, že alergie nebyla vidět. Žádné jiné obtíže jsem neměla. Pokud jsem Zodac zapomněla vzít, ihned se po 1-2 dnech vyrážka objevila, cítila jsem svědění na loktech a kolenou, popřípadě jinde, poté se objevovala postupně kopřivka. V zimě a mrazu většinou vyrážka byla zklidněná a tolik nesvědila, naopak v teple a ráno byla největší. V počátcích jsem zkoušela vysadit např. mléčné výrobky (od dětství nepiji mléko, bylo zde podezření na nesnášenlivost laktózy, mléčné výrobky špatně trávím), ale bez zdárných výsledků. Po 3–4 letech po první reakci na alergii se objevily trávicí obtíže, a to nadýmání, plynatost, každé jídlo jsem špatně trávila. Podstoupila jsem kromě vyšetření krve, také gastroskopii a sono, kde bylo vše pořádku. Poté mě napadlo, že může být příčina v mé neznámé alergii. Proto jsem se nechala svým praktickým lékařem poslat na jinou alergologii, než kterou jsem dříve navštívila. Jednalo se o Vojenskou nemocnici k panu doktorovi Jiřímu Novákovi. Byly mi provedeny základní alergologické testy, rozšířené alergologické testy, kde bylo postupně vyloučeno ovoce, lepek, laktóza a všechny možné jiné potraviny a alergeny. Nakonec zůstalo na podezření na různá koření: pepř, paprika, muškátový ořech a glutamát sodný. Sama jsem si to posléze měla vypozorovat, které koření z těchto zmíněných mi vyvolává uvedené reakce.

Po nastudování co je vlastně zač glutamát sodný, mi bylo jasné, že na 90% to bude ono. V domácnosti jsem ho nalezla v každém druhém jídle. Vše jsem vyřadila, nakoupila bio varianty,nebo varianty bez glutamát sodného,  či dané potraviny vůbec nekonzumuji. Rok po zjištění příčiny již nejsem závislá na Zodacu, vezmu ho pro jistotu jednou za týden, někdy za měsíc, podle toho co konzumuji. Když vím, že jsem byla na návštěvě, kde jsem měla zeleninovou polévku, v naprosté většině případů byla vařena z bujónu, který obsahoval glutamát. Pokud navštívím stravovací zařízení menza ve škole, již po dojedení jídla cítím v puse zvláštní chuť (glutamát) na který jsem již odvyklá a ihned poznám, že jsem snědla „umělé jídlo“. Projeví se to bud za pár hodin nafouklým břichem a plynatostí a za 1- 2 dny lehkou vyrážkou. Jelikož v podstatě již rok eliminuji glutamát sodný, případné alergické reakce jsou velmi slabé a je vidět, že tělo si již od tohoto alergenu odpočinulo.

Seznam potravin obsahujících glutamát sodný – E 621

Tato látka se na potravinách označuje buď celým názvem (glutaman či glutamát sodný), pojmem „látka zvýrazňující chuť“nebo jen kódem E 621.

  • Sojové omáčky, Maggi
  • Směsi koření, grilovací, pizza, steak, špagety, do salátů….
  • Koření do polévek – podravka…
  • Bujóny do polévek…
  • Instantní polévky, čínské polévky a ostatní instantní jídla, polotovary zatavené
  • Paštiky, svačinky, májky
  • Zatavené salámy a dušené šunky, párky, klobásy, většina uzenin!!!!
  • Většina chipsů, snacků, oříšků, popcorn, (ochucené) – slanina, paprika, sýr, chalupářský špíz, pečené kuře atd. mají vždy glutamát, slané chipsy nemusí obsahovat glutamát
  • Nově Bohemia chips (ochucené) uvádí bez konzervačních látek a barviv, po přečtení složení stále obsahuje  E621
  • Většina zatavených salátů např. hermelínový, veškeré zatavené pomazánky „topinková“ atd. ve vaničkách
  • Některé sýry či pomazánková másla s příchutí šunky atd. obsahují také glutamát
  • Některé zálivky – dressingy do salátů, některé kečupy, některé hořčice, omáčky nachos…
  • Některé rybí prsty

Vyvarovat se návštěvám závodních jídelen, menzy, některé nemocnice atd, většinou vaří z polotovarů a z koření či bujónů, které obsahují glutamát sodný. Týká se i restaurací, je nutno vybírat jídlo bez hnědých omáček, jídel grilovaných, pikantních atd. Pozor i na návštěvy s rodinnými příbuznými, většina lidí neví co to E621 je a přidává to do všech jídel. Proto je nutné se zeptat a nebo odmítnout celé jídlo.

Je nutné při nákupu potravin číst, co vše daná potravina obsahuje. Některé značky potravin, když jsou v tomto seznamu, nemusí glutaman obsahovat, ale jiná firma tentýž produkt vyrábí s glutamanem. V současné době se výrobci snaží vyrábět mnoho jídel bez konzervantů a glutamanu sodného, vždy musí být uvedeno na obalu. Např. Vitana prodává směsi koření bez soli a glutamanu, jak grilovací koření, tak koření na kuře atd. Bez glutamanu existují i bujony a podravky, výrobci zavádějí i instantní jídla bez glutamanu. Většinou uvedeno na obalu v zeleném rámečku.

Zárukou jsou potraviny bio, jak paštiky, koření, omáčky atd., jsou bez těchto éček.

V některých potravinách je na obalu uvedeno např. kořenící směs – tzn., že potravina může obsahovat glutamát.

Další informace:

http://www.chemievjidle.cz/

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E621

Kam pokračovat:

Další z dopisů (www.alergieimunita.cz/clanky/dopisy/)